Výborný hovädzí vývar so zeleninou

Potrebujeme:

hovädzie predné s kosťou a špikovú kosť

koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler)

zelenú papriku

roztlačený cesnak

cibuľu

celé čierne korenie

ligurček

bobkový list

Postup:

Mäso a kosti dajte do studenej vody a pomaly priveďte do varu. Ak počas varenia dolievate vodu, nech je tiež studená. Koreniny vložte naraz s mäsom. Postupne zbierajte penu, ktorá vzniká na povrchu. Vývar sa nezakalí, ak ho nebudete počas varenia miešať a budete ho variť na slabom ohni. Občasné pobublávanie je tá správna intenzita. Nechajte variť kosti a mäso aspoň jeden a pol hodiny a až potom pridajte zeleninu a varte minimálne ďalšiu hodinu a pol. Čím dlhšie sa vývar varí, tým je výživnejší. Okrem tradičnej koreňovej zeleniny skúste pridať aj zelenú papriku a roztlačený cesnak – dodajú vývaru zaujímavú chuť.  Ak chcete, aby mala polievka krásnu farbu, pridajte neošúpanú cibuľu.

V prípade, že chcete vývar ako základ pre ďalšie jedlá, po dovarení ho preceďte a odložte do chladničky alebo mrazničky.

Ak ho chcete použiť ako polievku, môžete pridať čerstvú nakrájanú zeleninu, soľ a povariť ešte 20 – 30 minút. Samozrejme môžete použiť aj zeleninu z vývaru. Výborne ho dopĺňajú domáce halušky.

Ak by ste vývar náhodou presolili, alebo sa vám zdá príliš mútny, pridajte pár ošupaných zemiakov. Zbavia polievku zakalenia aj slanosti.

Dobrú chuť !