Hovädzia nožina

Ako už naznačuje názov, mäso pochádza z predných alebo zadných končatín zvieraťa. Toto svalstvo je používané najčastejšie, preto je aj mäso pevnejšie. Práve z tohto dôvodu je potrebné ho aj dlhšie variť. Je teda ideálne na varenie, dusenie, prípadne prípravu v tlakovom hrnci. Nožina sa zvyčajne predáva vykostená, no u nás nájdete aj alternatívu s kosťou tzv. ossobuco, ktorá ešte viac obohatí vývar či omáčku. Tento typ mäsa obsahuje väčšie množstvo kolagénu, ktoré priaznivo pôsobí na pleť a výživu kĺbov.

Ako chutí najlepšie

Nožinu odporúčame variť dlhšie, ideálne v tlakovom hrnci. Uvaríme ju tak vcelku ako aj nakrájanú na kúsky. Je vhodná na akýkoľvek typ pomalého varenia - uvaríte z nej výborný hovädzí vývar, guláš, ragú, stroganoff, biftek, chillcon carne, talianske ossobuco, nemecký Eintopf či maďarský perkelt. Chutí výborne aj podliata vínom, s hubami alebo koreňovou zeleninou.

Pôvod mäsa

Chované: na Slovensku
Spracované: v Košiciach
Identifikačné číslo bitúnku: SK 8052 ES

Farmy pôvodu hovädzieho mäsa

  • Zemplínska Teplica
  • Agrodružstvo Dvorníky
  • Poľany (bio hovädzie)
  • Agrodružstvo Soľ
  • Ložín, Veškovce
  • Dlhé Klčovo
  • Veľké Ozorovce
  • Skároš, Bohdanovce
Vhodné na dusenie Vhodné na varenie Vhodné na vývar
Typ mäsa
Hovädzia nožina - Staromestská mäsiareň Košice
Priamo z farmy