Bravčové na cesnaku

Šéfkuchár: recept podľa pani Ivanky

Potrebujeme:

bravčové pliecko alebo Staromestské „Bostonské plece“

2 hlávky cesnaku

soľ

mletú červenú papriku

mletú rascu

olej

Postup:

Očistíme si dve hlávky cesnaku a strúčiky nakrájame na kolieska. Na dno pekáča si dáme trochu oleja a asi tretinu nakrájaného cesnaku. Bravčové plece očistíme od prebytočných mastných častí  a na viacerých miestach ho nakrojíme (podľa veľkosti želaných porcií). Zvyšný cesnak povpichujeme do mäska a do nakrojených častí tak, aby ním pri pečení mäsko nasiaklo cesnakovou chuťou. Niečo si necháme aj na posypanie mäsa zhora. Posolíme a mierne poprášime červenou paprikou, prípadne trochou rasce. Podlejeme malým množstvom vody a v zakrytom pekáči pečieme aspoň hodinu a štvrť na 180 °C. Ak je vo výpeku veľa vody, môžeme z nej opatrne odliať (na neskoršie využitie napr. do omáčky) a necháme dopiecť v odokrytom pekáči ešte asi dvadsať  minút.

Podávame s pečenou  alebo dusenou zeleninou (mrkva, zeler, karfiol) a kyslými uhorkami.

Prajeme dobrú chuť!