Bravčová panenka, pyré z pečeného petržlenu a karamelizované šalotky

Šéfkuchár: Miroslav Eroš

Potrebujeme:

200 g bravčovej panenky

200 g petržlenu

soľ

čierne korenie

rozmarín

tymián

cesnak

olivový olej

100 g prepusteného masla GHEE

3 ks banánovej šalotky

2 lyž. cukru

3 dcl červeného vína

redkvičku

Zdobenie: jedlé kvety, ružové korenie

Postup:

Na panvici si zohrejeme GHEE maslo, na ktorom jemne opečieme bravčovú panenku. Počas pečenia mäso okoreníme, osolíme a pridáme tymián a cesnak, ktoré mäsku dodajú výraznú chuť a príjemne ho rozvoňajú.

Opečenú panenku vložíme do rúry a pečieme pri 200 stupňoch približne 10 až 15 minút. Technicky vybavení kuchári môžu použiť aj vpichový teplomer, ktorý by mal v strede mäsa ukazovať 55 stupňov, to znamená, že panenka je pripravená na spôsob “medium”.

Očistený petržlen si nakrájame na malé kocky, pokvapkáme ho olivovým olejom a v rúre pečieme pri 200 stupňoch približne 10 minút.

Upečený petržlen rozmixujeme s maslom na hladký krém a jemne dochutíme soľou.

Šalotky: Na panvici skaramelizujeme cukor, prilejeme červené víno a vytvoríme hustý sirup, v ktorom budeme marinovať šalotky.

Takto pripravené mäso, pyré a šalotky servírujeme na plytký tanier a pre ulahodenie oka môžeme dozdobiť jedlými kvetmi a ružovým korením.

Dobrú chuť!