Mangalica údená slanina s kožou

Mangalica údená slanina skožou sa vyrába zo špeciálneho plemena ošípaných, tzv. Mangalíc. Plemeno sa vyznačuje dlhou vlnitou srsťou plavej až čiernej farby, ktorá mu umožňuje pásť sa vonku aj v tuhej zime, a tým dosahuje prirodzený prírastok tuku, ktorý obsahuje veľké množstvo tzv. dobrého cholesterolu.

Tento výrobok patrí medzi tepelne neopracované výrobky, spôsob výroby je domácky, keď sa hrubé kusy slaniny s kožou nasolia nasucho obyčajnou kuchynskou soľou a nechajú odležať v chladiarni približne 21 dní. Potom sa výrobok údi studeným dymom a suší v špeciálnej sušiarenskej komore pri regulovanej nízkej teplote a určenej relatívnej vlhkosti približne dva týždne. Výrobok je bez konzervačných látok tzv. E-čok.

Chuť výrobku je primerane slaná, na jazyku jemná skoro ako maslo, vôňa výrazná po údení bukovým drevom.

Ako chutí najlepšie

Výrobok je vhodný tak na priamu konzumáciu ako aj ako podklad na prípravu obľúbenej praženice so slaninkou, či dochutenie bryndzových halušiek, alebo pirohov.

Zloženie

Bravčová slanina s kožou z Mangalice 100%. Na 100g hotového výrobku bolo použité 120g mäsa.

Výživové údaje v 100g výrobku

Energia 746kJ/178kcal tuk 13,8g, z toho nasýtené mastné kyseliny 4,2g, sacharidy 1g, z toho cukry <0,5g, bielkoviny 12,8g, soľ 3,5g.

Informácie o výrobku

Pôvod mäsa: Slovensko
Vyrobené: v Košiciach

Bez éčiek Bez glutamanu Bez lepku Bez alergénov
100% mäsa