Mangalica domáca údená slanina

Mangalica domáca údená slanina sa vyrába zo špeciálneho plemena ošípaných, tzv. Mangalíc. Plemeno sa vyznačuje dlhou vlnitou srsťou plavej až čiernej farby, ktorá mu umožňuje pásť sa vonku aj v tuhej zime, a tým dosahuje prirodzený prírastok tuku, ktorý obsahuje veľké množstvo tzv. dobrého cholesterolu.

Tento výrobok patrí medzi tepelne neopracované výrobky, spôsob výroby je domácky, keď sa celé kusy bravčového boku nasolia nasucho a nechajú odležať v chladiarni približne 10 dní. Potom sa výrobok údi studeným dymom a suší v špeciálnej sušiarenskej komore pri regulovanej nízkej teplote a určenej relatívnej vlhkosti približne dva týždne.

Chuť výrobku je primerane slaná, na jazyku jemne maslová konzistencia, vôňa výrazná po údení bukovým drevom.

Ako chutí najlepšie

Výrobok je vhodný tak na priamu konzumáciu ako aj ako podklad na prípravu obľúbenej praženice so slaninkou, či dochutenie bryndzových halušiek, alebo pirohov.

Zloženie

Bravčový bok bez kosti s kožou z Mangalice 100%. Na 100g hotového výrobku bolo použité 120g mäsa.

Výživové údaje v 100g výrobku

Energia2544 kJ/605kcal, tuk 66,8g, z toho nasýtené mastné kyseliny 20,2g , sacharidy 1g, z toho cukry <0,5g, bielkoviny 3,2g, soľ 3,3g.

Informácie o výrobku

Pôvod mäsa: Slovensko
Vyrobené: v Košiciach

Bez glutamanu Bez lepku Bez alergénov
Mangalica domáca údená slanina - Staromestská mäsiareň Košice