Hovädzia nožina
Ako už naznačuje názov, mäso pochádza z predných alebo zadných končatín zvieraťa. Toto svalstvo je používané najčastejšie, preto je aj mäso pevnejšie. Práve z tohto dôvodu je potrebné ho aj dlhšie variť. Je teda ideálne na varenie, dusenie, prípadne prípravu v tlakovom hrnci. Nožina sa zvyčajne predáva vykostená, no u nás nájdete aj alternatívu s kosťou tzv. ossobuco, ktorá ešte viac obohatí vývar či omáčku. Tento typ mäsa obsahuje väčšie množstvo kolagénu, ktoré priaznivo pôsobí na pleť a výživu kĺbov.
Ako chutí najlepšie
Nožinu odporúčame variť dlhšie, ideálne v tlakovom hrnci. Uvaríme ju tak vcelku ako aj nakrájanú na kúsky. Je vhodná na akýkoľvek typ pomalého varenia - uvaríte z nej výborný hovädzí vývar, guláš, ragú, stroganoff, biftek, chillcon carne, talianske ossobuco, nemecký Eintopf či maďarský perkelt. Chutí výborne aj podliata vínom, s hubami alebo koreňovou zeleninou.Pôvod mäsa
Chované: na Slovensku
Spracované: v Košiciach
Identifikačné číslo bitúnku: SK 8052 ES
Farmy pôvodu hovädzieho mäsa
- Zemplínska Teplica
- Agrodružstvo Dvorníky
- Poľany (bio hovädzie)
- Agrodružstvo Soľ
- Ložín, Veškovce
- Dlhé Klčovo
- Veľké Ozorovce
- Skároš, Bohdanovce