Sedliacka slanina
Sedliacka slanina patrí medzi tepelne neopracované mäsové výrobky, spôsob výroby je domácky, keď sa celé kusy špeciálne vybraného bravčového boku s kožou bez kosti nasolia nasucho a nechajú odležať v chladiarni približne 10 dní. Potom sa výrobok údi studeným dymom a suší v špeciálnej sušiarenskej komore pri regulovanej nízkej teplote a určenej relatívnej vlhkosti približne dva týždne.
Chuť výrobku je primerane slaná a vôňa výrazná po údení bukovým drevom.
Ako chutí najlepšie
Výrobok je vhodný tak na priamu konzumáciu ako aj ako podklad na prípravu obľúbenej praženice so slaninkou, či dochutenie bryndzových halušiek, alebo pirohov.Zloženie
Bravčový bok bez kosti s kožou 100%. Na 100g hotového výrobku bolo použité 120g mäsa.Výživové údaje v 100g výrobku
Energia 1674kJ/398kcal, tuk 38,4g, z toho nasýtené mastné kyseliny 11,6g , sacharidy 1g, z toho cukry <0,5g, bielkoviny 13,9g, soľ 4,1g.Informácie o výrobku
Pôvod mäsa: Slovensko
Vyrobené: v Košiciach