Bravčová panenka v špenátovej sezamovej kruste

Šéfkuchár: František Šuster

Potrebujeme:

na bravčovú panenku

500 g bravčovej panenky zo Staromestskej mäsiarne

soľ a čierne korenie

provensálske korenie

na špenátovo sezamovú krustu

1 balenie čerstvého špenátu

60 g toastového chleba

1 ks sezamových semiačok

2 ks vajíčok

na gratinované zemiaky s baklažánom a cuketou

400 g zemiakov

3 ks vajíčok

250 ml smotany (33% na šľahanie)

1 ks baklažánu

1 ks cukety

200 g syra na strúhanie

soľ

na omáčku

180 g brusníc

1 ks citrónu

120 g cukru

1 dcl vína

 

Ingrediencie sú uvedené pre 1 porciu

 

Postup:

Bravčovú panenku osolíme, okoreníme. Na krustu rozmixujeme špenát, toastový chlieb a pridáme sezam. Mäso prudko opečieme na panvici z oboch strán, potrieme vajíčkom a obalíme v špenátovej sezamovej kruste. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 10 až 15 min.

Zemiaky, cuketu a baklažán si nakrájame na kolieska, osolíme a okoreníme. Striedavo ich navrstvíme do zapekacej misy, pridáme syr a vrstvíme zemiaky, baklažán, cuketu a na vrch poukladáme zemiaky. Pečieme v rúre pri teplote 185 stupňov približne 25 min. Potom si pripravíme zálievku – smotana a vajíčka, zalejeme zemiaky a pečieme ďalších 20 min.

V kastróliku s hrubým dnom necháme skaramelizovať cukor, pridáme brusnice a červené víno, dochutíme citrónom. Zmes varíme na strednom plameni a občasne premiešame, kým sa časť vína neodparí a omáčka nezhustne.

Želáme dobrú chuť !