Potrebujeme:
na bravčovú panenku
500 g bravčovej panenky zo Staromestskej mäsiarne
soľ a čierne korenie
provensálske korenie
na špenátovo sezamovú krustu
1 balenie čerstvého špenátu
60 g toastového chleba
1 ks sezamových semiačok
2 ks vajíčok
na gratinované zemiaky s baklažánom a cuketou
400 g zemiakov
3 ks vajíčok
250 ml smotany (33% na šľahanie)
1 ks baklažánu
1 ks cukety
200 g syra na strúhanie
soľ
na omáčku
180 g brusníc
1 ks citrónu
120 g cukru
1 dcl vína
Ingrediencie sú uvedené pre 1 porciu
Postup:
Bravčovú panenku osolíme, okoreníme. Na krustu rozmixujeme špenát, toastový chlieb a pridáme sezam. Mäso prudko opečieme na panvici z oboch strán, potrieme vajíčkom a obalíme v špenátovej sezamovej kruste. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 10 až 15 min.
Zemiaky, cuketu a baklažán si nakrájame na kolieska, osolíme a okoreníme. Striedavo ich navrstvíme do zapekacej misy, pridáme syr a vrstvíme zemiaky, baklažán, cuketu a na vrch poukladáme zemiaky. Pečieme v rúre pri teplote 185 stupňov približne 25 min. Potom si pripravíme zálievku – smotana a vajíčka, zalejeme zemiaky a pečieme ďalších 20 min.
V kastróliku s hrubým dnom necháme skaramelizovať cukor, pridáme brusnice a červené víno, dochutíme citrónom. Zmes varíme na strednom plameni a občasne premiešame, kým sa časť vína neodparí a omáčka nezhustne.
Želáme dobrú chuť !