Potrebujeme:
hovädzie predné s kosťou a špikovú kosť
koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler)
zelenú papriku
roztlačený cesnak
cibuľu
celé čierne korenie
ligurček
bobkový list
Postup:
Mäso a kosti dajte do studenej vody a pomaly priveďte do varu. Ak počas varenia dolievate vodu, nech je tiež studená. Koreniny vložte naraz s mäsom. Postupne zbierajte penu, ktorá vzniká na povrchu. Vývar sa nezakalí, ak ho nebudete počas varenia miešať a budete ho variť na slabom ohni. Občasné pobublávanie je tá správna intenzita. Nechajte variť kosti a mäso aspoň jeden a pol hodiny a až potom pridajte zeleninu a varte minimálne ďalšiu hodinu a pol. Čím dlhšie sa vývar varí, tým je výživnejší. Okrem tradičnej koreňovej zeleniny skúste pridať aj zelenú papriku a roztlačený cesnak – dodajú vývaru zaujímavú chuť. Ak chcete, aby mala polievka krásnu farbu, pridajte neošúpanú cibuľu.
V prípade, že chcete vývar ako základ pre ďalšie jedlá, po dovarení ho preceďte a odložte do chladničky alebo mrazničky.
Ak ho chcete použiť ako polievku, môžete pridať čerstvú nakrájanú zeleninu, soľ a povariť ešte 20 – 30 minút. Samozrejme môžete použiť aj zeleninu z vývaru. Výborne ho dopĺňajú domáce halušky.
Ak by ste vývar náhodou presolili, alebo sa vám zdá príliš mútny, pridajte pár ošupaných zemiakov. Zbavia polievku zakalenia aj slanosti.
Dobrú chuť !