Staromestská šovdra
Staromestská šovdra patrí medzi údené surové solené mäsá. Svojou konzistenciou a chuťou pripomína klasické domáce údené mäsá. Spôsob výroby je domácky, keď sa celé kusy bravčového stehna s kožou nasolia nasucho a nechajú odležať v chladiarni približne 14 dní. Po vysolení sa výrobok údi teplým dymom, kým dosiahne charakteristickú zlatohnedú farbu. Po vychladení sa výrobok vákuovo zabalí.
Chuť výrobku je primerane slaná, vôňa výrazná po údení bukovým drevom.
Ako chutí najlepšie
Pred konzumáciou je treba výrobok uvariť, potom je vhodný jednak na priamu konzumáciu a aj ako jedna z ingrediencií do tradičnej kapustnice.Zloženie
Bravčové stehno bez kosti s kožouVýživové údaje v 100g výrobku
Výživové údaje v 100g výrobku: Energia 394kJ/100cal tuk 2,3g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0,9g, sacharidy 1g, z toho cukry <0,5g, bielkoviny 17,0g, soľ 3,5gInformácie o výrobku
Pôvod mäsa: Slovensko
Vyrobené: v Košiciach